Fosterdiagnostik och etiska frågor

Denna praxis att leta efter avvikelser under fosterstadiet och valfriheten att abortera genetiskt avvikande foster har nu lett till att Danmark har ett relativ lågt antal nyfötta barn med Downs syndrom. Prognoser tyder på att det sista downsbarnet blir fött år 2030 om denna trend håller i sig.

Är detta en otäck utveckling? Vissa känner så med motiveringen att alla människor är (eller bör behandlas som) lika mycket värda och att vi inte har någon rätt att förneka sjuka individer, eller embryon, rätten till eget liv.

Själv vill jag inte moralisera för mycket. Mödrar har här ett val. Abort eller inte. Jag tror att rätt val är det som modern känner är bäst. Utilitaristen kanske skulle påpeka att individer med Downs syndrom ofta har gladlynta personligheter. Tillståndet handlar med andra ord inte enbart om en rad negativa funktionsförluster.

Fakta

Med genetisk diagnostik är det möjligt att upptäcka sjukdomar hos foster. Detta kan göras innan ett embryo implanterats i livmodern, eller under fostrets utvecklingsfas i livmodern. Kromosomavvikelser, dvs avvikelser i antalet eller organisationen hos kromosomerna, kan upptäckas genom att ta prover av moderkakan (korionvillibiopsi) eller fostervattnet (amniocentes). Downs syndrom orsakas av att en individ, i detta fall en flicka, har en extra kromosom nummer 21:

Down syndrom går också att upptäcka genom en ultraljudsundersökning, då syndromet påverkar hur en specifik vätskespalt ser ut i fostret.

Downs syndrom medför ett intellektuellt funktionshinder; 98% har en IQ-kvot under 70. Det är vanligt med dålig motorik, uppemot hälften har medfödda hjärtdefekter. Förekomsten av solida tumörer är lägre än hos friska individer, vilket kan bero på att tumörsuppressorgenerna på kromosom 21 förekommer i en extra kopia hos människor med Downs syndrom.

Media: AB  Svd  DN SydSv

Annonser

6 svar to “Fosterdiagnostik och etiska frågor”

  1. Visst, en effektiv metod att mörda dem som är sjuka. Hoppas mödrarna får dras livet ut med att ha mördat sitt barn.

  2. Det är märkligt hur hatiskt downs-älskarna uttrycker sig om kvinnor som aborterar sjuka foster. Märkligt nog tycks de inte vara emot abort i andra fall. Vad är egentligen agendan? Att maximera antalet utvecklingsstörda?

    • Beslutet om abort ska utgå ifrån huruvida man vill ha ett barn eller inte. Inte huruvida barnet är stort eller litet, har blåa eller bruna ögon eller om det har Downs.

  3. Skrev också om samma ämne idag. http://www.hesperus.nu/?p=995

  4. Agendan ? Att fatta beslut i full kännedom om frågan.

  5. Om man som par känner att man inte skulle orka med ett handikappat barn är det väl det bästa att abortera det. detta handlar inte om att ta livet av redan födda. Det föds nog tillräckligt med handikappade och sjuka barn ändå utan att man ska behöva ha dåligt samvete för att man tar bort några som man från början vet kommer att ha handikapp. Är det inte syniskt mot barnet att föda trots att man vet diagnosen. varför lät ni mig födas när jag ska ha det så här säger kanske barnet när det blivit medveten om sitt handikapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: